Puerta princesa

Har det bra. Punkt slut. Nu ska det njutas!


Ett stort otursmoln över mig

Som några av er kanske vet så fick jag avbryta min bestigning av Mount Kinabalu igår. Har legat inne sjuk några dagar innan men trodde att min förkylning hade släppt. Men det hade den nog inte. Hade jättejätte svårt att andas och hade väldiga smärtor i bröstet och lungorna. Så när vi var uppe på 2500 m så var jag tvungen att vända och åka till läkaren.
Fick kolla mitt syre upptag som var lite sämre än vanligt och röntga bröstet som visade att jag hade skit/slem i lungorna. Antagligen skit som var kvar från förkylningen. Vet inte vad det heter på svenska, men hon förklarade det som att jag hade fått "dykarsjukan", fast tvärtom. Alltså problem att kroppen anpassar andningen när man stiger eller sjunker i höjd typ. Så ja, kanske inte jättekonstigt att jag inte mådde så bra... Började liksom gråta flera gånger, and I ain't no cry baby.
Det hjälpte väll inte jättemycket heller att vår guide knappt kunde prata engelska. När jag försökte förklara att jag inte kunde andas och kände mig nära på att svimma så frågade han om det var pga äpplet jag åt tidigare..........

Är bara så himla ledsen och frustrerad. Detta var en av de sakerna som jag hade sett fram emot mest på denna resan. Istället fick jag åka till läkaren och sen ligga nerbäddad i sängen med medicin. Inte vad jag hade planerat...

Så ingen glad Julia idag. Men inatt går iallafall flyget till Filippinerna där jag ska njuta som en tok med fruktdrinkar, sol och bad!

Bjuder på en bild från innan vi började gå, på en glad och taggad tjej!


Mount Kinabalu

Imorgon är det dags för oss att bestiga Mount Kinabalu! Klockan står på 05.20 och vi är mer taggade än någonsin. Efter några softa dagar i sängen (läs, vi har en massa spring i benen) passar det perfekt att köra slut på krafterna innan vi flyger till Filippinerna på lördag!
Läste precis på http://fannystaaf.se">fannystaaf.se (en blogg mamma) att världens fjärde största mall ligger i Manila... FARLIGT!

Men nu ska jag försöka nana till tonerna av Håkans nya skiva. Wish us good luck for tomorrow!

Ps. Kommer antagligen vara utan internet några dagar nu, så ni vet och överlever utan er Julia. Pussar och kramar i mängder!


#treveckor


Tre ynka veckor

Ligger faktiskt hemma i sängen och kurerar mig idag! Har känt mig lite hängig i några dagar, yr och svimfärdig. Det kan bero på brist på vatten, men det känns mer som att kroppen gör uppror på att det bara är tre veckor kvar på resan. Idag är det exakt tre veckor tills vi åker till flygplatsen i Hongkong och beger oss hem.

Tiden har gått så himla snabbt. Det var över två månader sen som vi var på Ko Samui och gottade oss i våra första dagar i solen.
Men jag är så himla nöjd med denna resan. Vi kommer verkligen ha upplevt allt som jag ville uppleva. En massa sol och bad, men också storstäder, shopping, djungeläventyr, tillochmed ett berg kommer vi ha bestigit! Kommer inte på något som jag hade velat göra annorlunda. Sen åker jag med min bästa vän också, vilket gör allt mycket bättre.

Tre veckor, sen är det kramkalas igen!


Lejonfisk och oväntad shopping

Nu är vi tillbaka i Kota Kinabalu några dagar innan vi ska bestiga berget! Sista kvällen i Sandakan åkte vi till en mysig restaurang vid hamnen och åt lejonfisk. Kul att få prova lite nya grejer. Det smakade väldigt gott, men såsen som var till påminde mig lite om varm korv med bröd... Vilket kanske tog bort känslan lite! Och som en sann backpacker tog jag med eget vatten till restaurangen - allt för att spara pengar!
Igårkväll när vi kom hit skulle vi ta en snabbtur till shoppingmallet och köpa vantar och tjocktröjor. Det slutade med en hejdundrande shoppingrunda på Asiens "H&M". Farligt. Men är väldigt nöjd. Vi har precis underhållit oss med att lägga upp allt vi shoppat under resan. Min garderob kommer få en facelift när jag kommer hem i alla fall!

Kram från nöjdtjej_93


Bara i Malaysia

Det är bara i Malaysia som killar sitter och klipper naglarna på bussen...


10/4 - 2013 Blodiglar mm

Idag har nog varit den mest händelserika dagen jag har varit med om.
Dagen började klockan 06.00 efter några halvt sömnlösa timmar i en otroligt hård och alldeles för kort säng. 06.30 gick båten iväg. Det var dags för en promenad i djungeln. Vi blev tillsagda att ta på oss tajta kläder och stoppa in byxor i strumporna och tröjan i byxorna för att, som rubriken avslöjar, skulle vi träffa blodiglar. Och det gjorde vi minsann, överallt satt de på löv och bara väntade på någon att hoppa på. Så fruktansvärt äckliga djur! Eller djur, vet inte vad man ska kalla dom. Har iallafall lärt mig hur man flickar bort dem när de sitter fast. Blä. Det var inte en så kaxig Julia som befann sig i djungeln just då...
Vi fick iallafall se en massa fina växter, träd och läskiga kryp.

Sen bar det hem igen för att äta frukost innan vi senare efter lunch skulle ut på den andra turen.

Så 14.30 var det dags för en långtur med båten. Vi var på jakt efter orangotanger, elefanter och krokodiler. Alla tre väldigt svåra att hitta. Men vet ni vad? Oturen som har legat som ett åskmoln över Joanna och mig under denna resan var som bortblåst! Först hittade vi två orangotanger sitta och chilla i ett träd, sen såg vi elefanterna. Det var nog det fräckaste jag sett. En elefantmamma och hennes unge stod precis vid flodkanten och åt middag. Jag har varit knappt tre meter från två helt vilda elefanter! Gal1. Så himla fina djur, som tyvärr dör ut mer och mer här. Vår guide berättade att för bara några år sedan var det fullt med elefanter längst hela floden och nu är det bara runt 70 stycken kvar över hela området.
Påvägen hem i vårt lyriska tillstånd så hann solen gå ner utan att vi sett en enda krokodil. Lite besvikna var vi allt, men vår guide fortsatte leta med ficklampan och självklart dyker det upp. En 2,5-3 m lång krokodil simmade precis framför vår båt, vände och plaskade som en tok! Ännu en gång, helt gal1. Joanna och jag som satt längst fram blev helt ställda och lyriska på samma gång.

Så ja, en väldigt händelserik dag. Borde tillägga att det inte bara var dessa djur vi såg. Tror vi fick ihop det till tre olika sorters apor, vårtsvin, stora ödlor och en massamassa fina fåglar. Jag kommer aldrig mer vilja gå på zoo när man har fått vara så nära vilda djur, haha.

Imorgon åker vi vidare efter två jätteroliga dagar här. Men måste ändå säga att det ska bli väldigt skönt med en toalett som kan spola, en riktig dusch, kranvatten som inte är brunt (dvs direkt från floden) och ett hus som inte skakar när någon går i det.

Smell you later aligators!


9/4 - 2013

Idag kom vi fram till Mr Osman och hans familj efter några smidiga timmar på buss. Vi och en till familj på fyra personer ska bo hos honom i två nätter. Vi välkomnades av en jättegod lunch, precis vad man behövde. Efter detta tog vi vår första tur på båten runt i floden. Tog en himla massa kort på alla apor och andra djur som bor vilt här i djungeln!


Byter ut sopor mot regnskog

Imorgon drar vi vidare mot lite finare natur, regnskogen väntar!
Finare natur än vad det är i denna stan är väll ganska lätt att klå i för sig. Invånarna verkar nämligen leva enligt filosofin "ser jag det inte, är det inte mitt problem". De slänger alltså alla sina sopor direkt ut i havet. Problemet är ju nu att det är så jäkla mycket sopor att hela deras strand är täckt. Och bara några minuter ut i havet finns det vackra öar, som tyvärr även dom börjar få skräphögar på sig... När vi åkte ut med båten igår så såg man skräp överallt. Ledarna berättade då att de slänger allt i havet, restaurangerna slänger all sin skit i vattnet. Så hemskt att se faktiskt. Att så fina miljöer blir så förstörda.

Nu blev det lite djupt här. Imorgon åker vi iallafall till regnskogen och ska bo hos en familj där, ska bli superskoj! Kommer dock inte ha internet på några dagar nu, men mamma och Wilmer, jag slänger iväg ett sms om att jag lever!
Nu ska Joanna och jag fortsätta vår diskussion om olika grötsorter innan vi somnar...


Ingen lycka idag inte

Fy vilken otur som ligger över mig idag. Idag skulle vi ut till en jättefin plats och dyka, Sipadan är kända för att ha så fina dykarställen. Första gången att dyka för mig. Jag har verkligen laddat upp inför detta, varit nervös som en tok men ändå lyckats lugna ner mig.
Vi åkte ut till en jättefin paradisö med ett härligt gäng imorse, eftersom Joanna redan har dykarcertifikat så hamnade vi i olika grupper. Jag fick en väldigt lugn och bra lärare som visade hur allt funkade och förklarade alla övningar man ska klara under vattnet och sådär. Jag hoppar i, provar lite - allt går hur bra som helst. Tills att vi ska gå ner lite djupet i vattnet.
Och mitt högra öra vägrar att tryckutjämna. Alla ni som läser kanske inte har dykt, men ni har antagligen flugit. Man får ju lock för öronen när man ändrar höjd snabbt eller vad man ska säga, och då måste man tryckutjämna, genom att hålla för näsan och "blåsa ut" genom öronen (haha bra förklaring Jullan) eller typ svälja/röra på käken. Men detta vägrade mitt högra öra vara med på. Och det gjorde Så. Jävla. Ont. Försökte flera gånger i lugnt tempo, gå upp helt över ytan, vänta en timma men nej. Det vägrade ge med sig.

Så nu ligger jag här, med ett öra som värker och ingen som helst dykarerfarenhet. Jäkla skit. Och som toppen på isberget så har har hotellet bytt ut den enda amerikanska kanalen på tvn som visade bra filmer till en jäkla fotbollskanal, för att en gäst förfrågade det. NEJ, jag vill INTE kolla på fotboll just nu. Och så har jag fått den fulaste brännan efter våtdräkten, halva låren och halva armarna är illröda! Och någon släng av solsting för jag ligger och och fryser som en gnu.

Så, nu har jag fått klaga av mig lite. Tack. Det var det som behövdes. BLÄ.


Sipadan

Ja, några dagar senare här i Sipadan. Bussresan hit var en underlig en, som det brukar vara när man åker buss här. Men denna nattbuss ville nog vara lite av en partybuss, för från att vi kom på bussen vid 19.30 till vi var framme vid 05.30 spelade chauffören dunkadunka musik på högsta nivå. Självklart fanns det även lampor i bussen som blinkade i takt till basen. Precis vad man vill ha när man försöker sova...
Två gånger under resan kom det även in poliser med stora pistoler, gevär? Sånna läskiga man ser på film iallafall. Skulle bara kolla läget liksom, lite lätt skraj blev man allt.

Men, nu har vi iallafall vart här i Sipadan i några dagar. Väldigt lugna och sköna dagar som är mycket välbehövda. En väldigt smutsig stad och kanske inte de mest välkomnande invänarna, men vårt hotellrum är rena rama lyxen för oss så vi klarar oss. Tv, vattenkokare (med te och kaffe), varsin säng (med rena lakan), ett badrum med en riktig dusch. Aaah himmelriket!
Så här njuter vi några dagar innan vi ska till regnskogen och utforska!


Trötter

Sitter i skrivande stund på ett hostel i Kuta Kinabalu här i Borneo. Har stannat här en natt så ska vi åka vidare ikväll. Tio timmar på buss, känner mig sådär laddad efter en dålig natts sömn på ett hostel i ett rum med tio andra utan riktig ac. Inte så gött.

Men vi har i alla fall bokat berget! Vi ska bestiga det 4000 meter höga berget den 18 april, bra avslutning på Malaysia. Så idag innan bussen går ska jag köpa en jacka, mössa och vantar! Det är runt 8 grader på natten där, varmare än för er där hemma kanske men för oss blir det 30 grader kallare än vad vi är vana vid... Burr...


Flyger högt

Ja, förra inläggen som kom upp nyss skulle kommit i fredagskväll. Denna appen gör inte alltid som man vill.

Nu sitter vi i alla fall på Kuala Lumpurs flygplats, åkte hit från Singapore vid 10.00 och snart ska vi flyga vidare till Brunei. Dock har vi haft en rejäl dos med otur.
För att få komma in i Brunei så var vi tydligen tvugna att ha en bokad FLYGbiljett ut ur landet. Vilket vi inte hade då vi tänkte ta en billig buss. Så vi har idag fått lägga över 500 kr på ett flyg som tar 30 minuter. Dessutom kommer vi nu inte ens få en heldag i Brunei eftersom vi kommer fram i eftermiddag och åker imorgon förmiddag. Så... Det är två lite missnöjda tjejer som sitter här och tänker över vårt val till att åka till Brunei överhuvudtaget. Menmen, inget att ändra på nu. Man får räkna med lite sånt här när man reser!

MEN vi har haft några riktigt härliga dagar i Singapore där vi både har besökt deras stora Zoo, night safari och Universal studios.
Köpte mig iallafall en varm choklad på Starbucks, inte lika god som mammas men det duger!

https://cdn3.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b0ddf2b34fd6fb489d.jpg">https://cdn2.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b0ddf2b34fd6fb489d.jpg">https://cdn3.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b0ddf2b34fd6fb489d.jpg%3C/a%3E">https://cdn1.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b0ddf2b34fd6fb489d.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b6e087c37a059bda99.jpg">https://cdn1.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b6e087c37a059bda99.jpg">https://cdn2.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b6e087c37a059bda99.jpg%3C/a%3E">https://cdn3.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58b6e087c37a059bda99.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58beddf2b34fafbff0be.jpg">https://cdn1.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58beddf2b34fafbff0be.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58c4ddf2b34fac71cfe2.jpg">https://cdn1.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a58c4ddf2b34fac71cfe2.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a590ee087c3172c9fa240.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/4053905/7-3/pic_515a59179606ee17a7c079a4.jpg" class="image">


Nighty night

Klockan sex ringde klockan imorse för uppstigning. Och nu kom vi fram till hostelet här i Singapore runt halv 12. Vi har under dagen hunnit med att åka upp i Twin towers (sjukt högt upp), och åkt en nedrans massa buss. Och väntat på en massa buss, två timmar försenad ungefär var den. Där av vår alldeles för sena ankomst till Singapore.
Egentligen skulle man vara tvungen att betala runt 10 eller 30 dollar för att vi checkade in efter att receptionen hade stängt, men det slapp vi som tur var. Tror de såg på oss hur trötta vi var, alltid något!

Men nu ska jag njuta av min nya säng till fullo, ett väldigt fräscht hostel verkar detta vara så det ska nog bli finemang! Puss och Godnatt, glad påsk!